Cursa Semimaraton - 21km
Cronometrare | TimeIT |
Tip | Cursa amatori |
Traseul de Semimaraton începe pe aleile cetății, trecând de porțile IV, V și VI care străjuiesc cetatea pe latura sa vestică. De aici se continua puțin prin Parcul Unirii, se traversează Bulevardul 1 Decembrie 1918 prin Piața Unirii intrând apoi pe aleea pietonală (Bulevardul Transilvaniei). Se traversează Bulevardul Revoluției 1989 și se urcă pentru prima dată mai pronunțat spre Catedrala Unității Naționale.
La 300 de metri după catedrală se părăsește asfaltul și se intră pe un drum forestier care urcă la început lin și mai apoi destul de accentuat pe măsura ce ne apropiem de intrarea în pădure. De aici mai parcurgem aproximativ 250 metri pana la noua și moderna pistă de biciclete/promenadă denumită și Transalpina de Mamut, Kilometrul 4 și primul punct de hidratare al traseului. Revenim pe asfalt și alergăm pe pistă care urca sau coboară domol încă 4 km.
De la kilometrul 8 părăsim aleea asfaltată, urmează partea de trail running, facem dreapta la ieșirea din pădure și urcăm aproximativ 300 metri până la punctul de alimentare. Din acest loc putem admira Râul Mureș care șerpuiește undeva în zare. Putem spune ca începe greul deoarece poteca urca destul de abrupt pentru ca apoi să reintre în pădure continuând ascensiunea către Vârful Mamut.
La kilometrul 11 ajungem la baza unui mic varf pe care îl ocolim prin stânga ieșind într-o zonă descoperită de unde avem o superbă panoramă a Munților Apuseni și a Văii Ampoiului. După o coborâre abruptă, urcăm scurt, Vârful Mamut, cu punct de hidratare. Primul concurent și prima concurentă care ajung aici vor primi titlurile de King Mamut și Queen Mamut, dar si premiile speciale.
Suntem deja la kilometrul 13 și am urcat până aproape de 800 metri altitudine cumulând o diferența de nivel pozitivă de 700 metri. Lăsăm Vârful Mamut în urmă, revenim în pădure, pentru început coborârea este abruptă, pe măsură ce înaintăm aceasta se domolește devenind foarte rapidă. La kilometrul 16 reîntâlnim pista de biciclete și trecem prin punctul de hidratare, revenind pe prima secțiune a traseului.
Continuăm în jos pe forestierul pe care am urcat, trecem de Catedrala Unității Naționale, de partea pietonală a Bulevardului Transilvania, de Piața Unirii si Parcul Unirii, dar pentru ultima parte a cursei nu vom intra în cetate prin poarta a VI-a ci facem stânga în jos intrând prin zidul cetății. Aici facem un zigzag ca într-un labirint, la ieșirea în șanțul cetății alergam inca aproximativ 1.2 kilometri, apoi se face dreapta printr-un tunel cu câteva trepte în coborâre, urmand sa cotim brusc stânga în sus pe scări. Superba panoramă superbă asupra orașului Alba Iulia!!
Alergăm acum pe latura estică a cetății și mai avem sub 1 km până la final. Vedem Obeliscul în dreapta și Poarta a III-a a cetății in stanga.
Finish-ul este unic, specific Cetății Alba Carolina, triumfal și emoționant!